Заманауи жоғары асхана дұрыс тамақтану жолын тапты – ол «ми тағамы», «көңіл көтеру тағамы» немесе «салауатты тамақтану» болсын – және қажетінше майсыз, сүт ақуызын, глютенді және көмірсусыз пісіреді, сонымен бірге денсаулықты нығайтуға бағытталған басқа өнімдерді пайдаланады.
«Кешкі асқа алма жеп, салауытты өмір сүр» дейді ескі ағылшын мақалы. Дәстүрлі қытай медицинасында тамақ таңдау әрқашан аурулардың алдын алу мен емдеуде маңызды рөл атқарады. Тамақтануда алынған нәтижелер ең жақсы мейрамханалардың мәзірінде көбірек қолданылады.
Алдымен мейрамхана асханаларынан ғайып болып, «таза тағам» глютаматсыз немесе глютенсіз, майлы тұздықтарсыз және көмірсуларға бай гарнирлерсіз және аллергия тудыратын ингредиенттерсіз пайда болды. Одан кейін дұрыс тамақтануды насихаттайтын тағамдарды мақсатты түрде пайдалану болды. Көкөністер ағзадағы қышқылдарды емес, негіздерді байланыстыратыны белгілі, бұл целлюлитке жол бермейді және аяқ пен қолды әдемі сергітеді.
Осылайша, вегетариандық тағам тез арада «сұлулық тағамына» айналды. Қара шоколадтың құрамында босаңсытатын әсер беретін псевдоалкалоидтардың көп мөлшері бар, ал банандағы серотонин мен дофаминнің хабаршысы көңіл-күйіңізді көтереді. Қара шоколадпен қапталған банан көңіл-күйді көтеретін десерт екені анық. Ақыл-ой қабілеттерін және шоғырлануды ынталандыру қажет болса, сізге «ми тамағы» қажет болады; себебі, сіздің күнделікті диетаңыздың төрттен бірі миыңызды қоректендіруге жұмсалады.
Осылайша, бізге гемоглобиннің құрылыс материалы болып табылатын және ағзадағы оттегінің тасымалдануына жауап беретін темір және ми жасушаларының сыртқы мембранасының маңызды құрамдас бөлігі болып табылатын омега-3 май қышқылдары қажет болады. Міне, мәзірдегі нәтиже: «Теңіз және Құрлық» – «ми тағамы» ретінде тез қуырылған сиыр еті мен ақсерке стейктері. Бұл тағам жаңа піскен жеміс шырыны-пюресімен жақсы үйлеседі, ол сұр жасушаларды витаминдермен және биологиялық белсенді өсімдік заттарымен қамтамасыз етеді (соңғылары мидағы қан ағымына ықпал етеді).