«Тағамдық талшықтар» термині адам ферменттерімен қорытылмайтын талшықтарды білдіреді.
Тікелей айтқанда, мұндай тағам қорытылмайтындықтан, ол қоректік зат емес. Дегенмен, тағамдық талшықты жеткілікті мөлшерде тұтынбасаңыз, сіз ауырып қалуыңыз мүмкін, өйткені ол ас қорытуға өте қажет және дәрумендердің көзі болып табылады.
Тағамдық талшықтар бірқатар маңызды міндеттерді орындайды. Мысалы, оларды ұзақ уақыт бойы шайнау керек, бұл иек массажының бір түрі және тіс эмалін нығайтуға көмектеседі. Сондай-ақ олар тістегі тамақ қалдықтарын кетіреді.
Тағамдық талшықтарды тұтынатын болсаңыз, тұтынылатын тағам мөлшері артып, тою сезімі тезірек пайда болады, ал аштық сезім жай келеді. Сондықтан тағамдық талшықты кез келген саналы диетаның бөлігі ретінде ұсыну таңқаларлық емес.
Ғалымдар күніне шамамен 30 грамм тағамдық талшықты тұтынуға кеңес береді. Теңгерімді диетамен бұл қиын емес. Мысалы, бұршақтың бір порциясы жеткілікті. Дегенмен, адамдардың көпшілігі етті, тәттілерді көп жейді де, ал көкөністер мен жоғары сапалы астық өнімдерін тым аз жейді.
Табаға етті аздау етіп және көкөністерді көптеу қойыңыз. Немесе күніңізді мюсли порциясымен бастаңыз – бұл тек пайдалы болып қана қоймай, сонымен қатар дәмді.