Біреулер түрін тыржитып шанышқыны әрі қоя салады, ал кейбіреулері күлімпсіреп рахаттана жейді. Әркімнің талғамы әртүрлі.
Көбінесе бұл ащы дәмге қатысты. Ащы заттардың миға әсері тәттіге қарағанда 10,000 есе күшті: бұл бізді кәді, қияр және асқабақ, томатин (піспеген қызанақта) және соланин (жасыл картопта) кейде кездесетін кукурбитацин сияқты улардан қорғайды.
Кейбір адамдардың ащы дәмге сезімталдығы сонша, олар радиккио, шашыратқы, эндивий, қырыққабат және асжапырақ сияқты қышқыл-тәтті көкөністерді жеуге жарамсыз деп санайды.
Дегенмен, адамдардың көпшілігі ащы дәмнен рахат алады. Олар ащы сыраны және қара шоколадты жақсы көреді.
Дегенмен, әрбір тістеген сайын ащы дәм күшейе түссе, белгілі бір уақытта дене тоқтау керектігі туралы сигнал береді. Сезімтал таңдайы бар адамдар үшін тамақ кезінде ащы заттар тоқтауды қалайды.
Зерттеушілердің айтуынша, ащы тағамдардан бас тартатын адамдар, сондай-ақ ащы тағамдарды мүлде жемегендер айтарлықтай көбірек жеуге бейім. Ең бастысы, олар майды көбірек жейді.
Әттеген-ай, аграрлық саланың тағамымыздағы пайдалы ащы заттарды жоюға ұмтылуда.
Болашақта тек ащы сусындар қалатын шығар! Сіздің денсаулығыңыз үшін!