Майдың түсі сарғыш-алтыннан қызғылт сарыдан қызылға дейін өзгеруі мүмкін. Майда қуырылған жержаңғақ пен фундуктың нәзік хош иісі, ащы мускус және гаррига бұтасынан шыққан Жерорта теңізі шөптерінің дәмі ауыз қуыратын хош иісі бар.
Арган майының таза күйіндегі дәмі салыстырмалы түрде әлсіз, ал хош иістердің барлық сиқырлы кереметтілігі ақ нан немесе алма тілімінде ашылады. Трюфельдер, көкнәр тұқымдары, қызылмия, жасыл бұрыш, қара бидай наны және қарағай шайыры сізді хош иістерімен таң қалдырады.
Қуырылған тұқымдардан суық сығымдалған арган майы тәтті тағамдармен үйлескенде әсіресе жақсы. Арган майының туған жері Мароккода ол әрбір отбасында дерлік таңғы асқа тұтынылады. Оған нанды батырады, содан кейін нанға бал жағылады.
Сонымен қатар, май тәтті-тұзды тажиндер мен кускуста қолданылады, мысалы, құрма, қара өрік, мейіз және інжірмен бірге. Оны зәйтүн және ағартылған сарымсақ қосылған қызанақ салатына қосу керек.
Қуырылмаған тұқымдардан салқындай сығылған арган майы дәмі әлдеқайда жұмсақ, бірақ сәл ащы. Ол салаттармен, көкөністермен және балық тағамдарымен тамаша үйлеседі.
Арган майының өте күшті хош иісі бар, сондықтан оны өте мұқият қосу керек. Қыздырылған кезде бұл май өзінің хош иістерінің айтарлықтай бөлігін жоғалтады, сондықтан ешқандай қауіп төндірмесе де, мұны істемеуді ұсынамыз.
Темір ағашы (Argania spinosa), сондай-ақ қырықбуын немесе «өмір ағашы» ретінде белгілі, екі миллионнан астам жыл бұрын Марокконың оңтүстік-батысында, Атлант мұхитының маңындағы шағын ауданда пайда болған және тек сонда өседі. Бұл аймақ қазір биосфералық резерват болып табылады және ЮНЕСКО-ның қорғауында. Темір ағашы қатты құрғақшылыққа және 50 градус Цельсийден жоғары температураға төтеп бере алады және бұл ағаштар 400 жылға дейін өмір сүреді.
Жемістің қатты қоңыр қабығының астында шілде-қыркүйек айларында пісетін екі-үш жасыл зәйтүн тәрізді тұқымдар жасырылған. Қуырылғаннан кейін дәндерден ең құнды сол май алынады.
Жемістерді жинаудан дайын майға дейін өңдеу процесіне толық жауапкершілік әйелдерге жүктеледі. 30–35 кг жемістен бір литр арган майын алу үшін 24 сағат көп еңбек ету керек.
Арган майы сезімтал теріні құрғақтықтан қорғайды және құрғақ, сынғыш шашты қорғауға көмектеседі.