Бұл піспеген жасыл және піскен сары жемістерді рахатпен жеуге болатын өте сирек жағдай.
Папайя бастапқыда Орталық Американың тропиктік аймақтарында өсті, бірақ қазір Оңтүстік Америкада (Флорида), Гавайи, Африка, Австралия және Азияда да өсірілген. Папайя өсімдігі кейде қауын ағашы деп аталса да, папайя бізге таныс қауынның алыс туысы емес, өйткені папайя шын мәнінде карикациттер тұқымдасының мүшесі.
Ең алдымен, бұл ұзындығы 45 сантиметрге дейін жететін және салмағы алты килограмм болатын жемістің мөлшері мен салмағына байланысты. Жемістері (12-ден 30 данаға дейін) тікелей ағаш діңінде, жапырақтардың астында өседі.
Жасыл піспеген папайяларды тұқымдарды алып тастағаннан кейін сәбіз, цуккини немесе асқабақ сияқты пісіруге болады. Үгітілген немесе жолақтарға немесе тілімдерге кесілген, оларды қайнатуға, буға пісіруге, қуыруға немесе фритюрде қуыруға болады және одан пюре, чатни, карри немесе сальса жасауға болады.
Аздап қышқыл болғандықтан, папайя көбінесе ананас сияқты басқа жемістермен жезейін қоюға көмектесетін тәтті және пайдалы тағам.
Піскен папайяның түсі сарыдан қызғылт сарыға дейін. Сіз оны шикі түрде жеуіңізге немесе одан жеміс салатын жасауыңызға болады (тұқымдарды алып тастағаннан кейін). Аз мөлшерде лимон немесе лайм шырыны, қант және имбирь жемістің жағымды, тәтті дәмін жақсартуға көмектеседі.