Португалияның солтүстік-батыс провинциясынан шыққан бұл ақ шарап тыныштандыратын, жеңіл шараптардың арасында танымал емес жаппай нарықтық шараптан атақтыға дейін көтерілді.
1980 жылдарға дейін Испаниядан Доруға дейін созылып жатқан Португалиядағы ең ірі шарап өсіру аймағы негізінен жеңіл, көпіретін қызыл шараптарды өндірді. Содан бері бәрі өзгерді: бүгінде барлық ақ шараптардың шамамен 85 пайызы – бұл «Винью Верде». Басқа нәрселермен қатар, бұл шараптар аймақтың климатына әлдеқайда қолайлы: таулар, өзен аңғарлары, Атлант мұхитына жақындығы, қыста және көктемде қатты жаңбыр (жылына орташа есеппен 1.200 мм жауын-шашын), жазда және күзде ауа-райы құрғақ, жылы. Қалың жасыл кілем теңізге дейін тар аңғарлар мен жазықтарды жауып жатыр.
«Винью Верде» өсіру аймағы 1908 жылы заңмен белгіленді, ал шыққан жерді белгілеу (D.O.) 1959 жылдан бері қолданылып келеді. Бүгінгі күні «Винью Верде» – бұл жүзім отырғызылған 21,000 га жерден, 129.000 жүзімдіктерден, 47 жүзім сорттарынан, 25,500 шарап өсірушілерді және жыл сайын шамамен 85 миллион литр шарап өндіретін және оны 80 елге экспорттайтын 600 шарап зауытынан тұрады.
Шарап жасаушылар «Винью Верде» шарабының алкоголь мөлшері 11 айнал. % болатын осындай жеңіл жемісті шараптарды қалай шығарады? Оның басты себебі, қышқылдылығы жоғары жүзім сорттары пайдаланылады, олардың көпшілігі автохтонды, яғни олар тек Португалияның солтүстігінде өседі.
Жеміс балғындыққа малолактикалық ашытуды жою арқылы қол жеткізіледі (онда алма қышқылы сүт қышқылына және көмірқышқыл газына айналады) – қышқыл толығымен ыдырайды.
Нәтиже – тамаша ақ түсті «Винью Верде» D.O. шарабында жасыл алмұртшөп, киви, маракуйя, ананас және минералды судың хош иісі бар жасыл алма мен цитрус жемістерінің дәмі бар.
Дәстүрлі «Винью Верде» Д.О. – бірнеше жүзім сорттарының қоспасы, соның ішінде Алваринью, Аринту, Авессу, Азал, Батока, Лоурейру және Тражадура. Дегенмен, «Винью Верде» сонымен қатар Лоурейру немесе Алваринью сияқты тек бір жүзім сортын пайдаланып шығарылады. Бұл шараптарда экзотикалық жеміс хош иістері, аз қышқыл және көп қалдық қант бар күрделі хош иістер болады.