Мастроберардино отбасы 130 жылдан астам Италияның оңтүстігіндегі Кампания аймағында жоғары сапалы шараптар өндіреді.
Мастроберардино шараптарын ерекше ететін – бұл жүзім және олар өсетін топырақ. Итальяндық Кампанияның оңтүстігінде ғана өсетін автохтонды жүзім сорттары қолданылады: фалангина, греко де туфо, фиано ди авеллино және кода ди вольпе (ақ), сондай-ақ альянико және пьедироссо (қызыл). Тарихшылардың пайымдауынша, фалангинаны ежелгі дәуірде фалерниялық шараптың ең құндыларының біріне айналдырған сорт болуы мүмкін. Бүгінде ол цитрус, ананас және ақ гүлдердің хош иісі бар балғын, жемісті дәмге ие.
Гректер 2.500 жыл бұрын Италияның оңтүстігінде греко де туфоны өсірген. Мастроберардино бөтелкелері қуаттандыратын балғындықты ашық жасыл және ақ шабдалыға ұқсайтын хош иістермен біріктіреді. Фиано шараптары гүлді және дәмді ноталарға бай.
«Кода ди вольпе» атауын (итальян тілінде «түлкі құйрығы» дегенді білдіреді) Плиний Үлкені (б.э. 23–79 жж.) жүзім сортының пішінін түлкінің құйрығына ұқсайтынын сипаттағанда қолданған. Финикиялықтар қызыл жүзімнің альянико сортын (итальяндық «ellenico», «грек» дегенді білдіреді) Грециядан әкеліп, Неаполь маңында отырғызды. Бұл сорттан өндірілген шараптарда сәл ысталған жидек хош иісі және күтпеген қышқылдық бар.
Пьедироссо жүзім сорты Плиний Үлкенінің алдында да айтылған. Бұл атау «қызыл аяқ» дегенді білдіреді және жүзімнің қызыл ағашына қатысты. Көрсетілген жүзім сорттары Кампанияның жанартау аймағындағы өте құнарлы топыраққа отырғызылған. Везувий әлі күнге дейін аймақта үстемдік етеді және Кампанияның үш қорғалатын егістік аймағы (DOCC) оның беткейінде 300 м – 800 м дейінгі биіктікте орналасқан: фиано ди авеллино, гре ди туфо және таураси – мұнда Мастроберардино шамамен 300 гектар аймақта жүзім өсіреді. Күлмен жабылған топырақ минералдарға бай және сазды, әктас және құмды жерлерді қамтиды. Сондықтан мұнда күрделі, көп қабатты және қарқынды хош иісі бар шараптар алынады.
1986 жылдан бастап Radici Taurasi DOCG Мастроберардино шарап топтамасының көрнекті үлгісі болып табылады. Бұл 100 % альянико шарабы жүзім жиналғаннан кейін 10 жылдан кейін оңтайлы дайын болады, бірақ оған дейін де ішуге болады. Бұл шараптың хош иістерінің қарқынды букеті қара өрік, шие және қара бұрышты еске түсіреді, сондықтан ол тек тамақпен жақсы үйлесіп қана қоймай, сонымен қатар өздігінен жақсы үйлесімді.
Шарап зауыты туралы қосымша ақпарат алу үшін кіріңіз: www.mastroberardino.com/ (Ағылшын тілінде).