Шабыт беретін алма жұмағында – Нормандия

Шабыт беретін алма жұмағында – Нормандия
Францияның солтүстік-батысындағы әдемі кеңістікте, астанадан бір аттам жерде аспаздар бірінен соң бірі аспаздық шедеврлер жасайтын Нормандияның тарихи аймағы орналасқан. Бұл аспаздық туындылардың ортақ бір қасиеті бар: алма.
«Бізде күніне бірнеше рет ауарайы жақсы болады», – деп әзілдейді жергілікті тұрғындар: шекаралары Парижден батысқа қарай 100 км жерде басталып, канал жағалауында аяқталатын Францияның солтүстік провинциясының климаты өте әртүрлі.
Кейде бір стақан сидрді күн шақшиып тұрғанда көтеріп, ал енді қоя бергенде қатты жаңбыр жауып кететін сәттер де болады.
Алайда, Нормандиямен танысуымызды жертөледен бастауымыздың себебі бұл емес. Шамасы, нормандықтардың жүрегі зындандарға берілген. Камбремер кантонындағы дәстүрлі Пьер Юэ спирт зауытының достық өкілі сізді өз жертөлелеріне тартып алғанда, кем дегенде, осындай әсер аласыз.
Мұнда алманың 40-қа жуық түрі бөшкелерде сақталады және өңделеді: тәтті, қышқыл, ащы және қышқылтым-тәтті. Олар сығымдалады, ашытылады, нәтижесінде алынған сидр екі рет тазартылады және сегіз жылға жуық ағаш бөшкелерде сақталады. Тек осыдан кейін сидр бөтелкеге құйылып, тегінің түпнұсқалығын бақылау ережелеріне (фр. Appellation d'Origine Contrôlée) сәйкес Calvados Pays d'Auge деген атауын мақтанышпен айтуға құқығы бар.
Жеміс пен ағаш дәмін біріктіретін бұл тамаша классикалық Нормандия сусынының сынамасын жергілікті ферма дүкенінде алуға болады.
Айтпақшы, егер классика туралы айтатын болсақ: Юэ үйінде мақтауға болмайтын қолтаңба өнімі бар – олар алманың төрт сортын таңдап, оларды Кальвадостың үштен бір бөлігімен араластырып, емен бөшкелерінде үш жыл сақтайды.
Нәтижесі «поммо» деп аталады – әр жұтымы алма, қара өрік, грек жаңғағы мен шиенің сүйкімді және табиғи балғын хош иістерімен сүйемелденетін кәріптасты деликатес, тіпті оның құрамындағыы 17 % күштілігіне сене алмайсыз.
Назар аударыңыз. Егер сіз асығыс болмасаңыз, сөздің шын мағынасында керемет аперитивті қолданып көруге тура келеді.
Нормандықтар әдеттен тыс жерде тамақ іше ме екен? Уайымдамаңыз: мұндай жерлер өте көп және Жером Бансар өзінің Мишлен жұлдызын қорғайтын Бёвро́н-ан-Ождағы ауыл алаңының ортасында орналасқан «Pavé d’Auge» шағын жартылай ағаш үйіне бару арқылы мұның ерекше әсерлі және сенімді мысалын таба аласыз.
Және ол керемет оңай табысқа жеткен сияқты: жартылай құрғақ сидрмен бірге пісірілген пашот-жұмыртқасы бар маринадталған және қуырылған жасыл спаржа таңқаларлық балғын дәмге ие, ал хош иістер дәм бүршіктерін мазалайтыны сонша, ингредиенттер енді ғана жиналды деп ойлауыңыз мүмкін.
Ал, лимон конфиінде бұқтырылған, соңғы тістегенше нәзік қой етінің дәмін бірінші тістегеннен кейін шанышқыны қойып: «Бұл өнер туындысы!» деп сыбырлаған ханымнан артық суреттей алмайды.
Қой етіне құрғақ сидр және жергілікті әрі ұлттық ірімшіктердің дәстүрлі ассортименті ұсынылды, содан кейін қарусыз, бірақ бақытты жеушілер жылы алма бәліші поммоға ризашылықпен қайта кірісті.
Мәтін: Ханс Кантерайт (Hans Kantereit)
Adressen
Brennerei
Calvados Pierre Huet, Avenue des Tilleuls, F-14340 Cambremer, Tel. 0033/231/63 01 09, www.calvados-huet.com
Қонақүйлер
Le Pavé d’Hôtes, 14430 Beuvron-en-Auge, Tel. 0033/231/39 39 10 www.pavedauge.com
La Renaissance, 20, Avenue de la 2ème D. B., 61200 Argentan, Tel. 0033/233/36 14 20, www.hotel-larenaissance.com
Мейрамханалар
Hostellerie de la Renaissance, Adresse siehe Hotel „La Renaissance“
Le Pavé d’Auge, Le Bourg, 14430 Beuvron-en-Auge, Tel. 0033/231/79 26 71, www.pavedauge.com