Әрбір пісіру әдісінің өзіндік артықшылықтары мен ерекше тартымдылығы бар – ол құрғақ жылу, бу немесе ыстық ауа болсын. Бұл тағам дайындауды әртүрлі және қызықты етеді. Ас әзірлеу тарихына қысқаша саяхат жасайық.
Біз қайнатуға немесе қуыруға, буға пісіруге немесе барбекюге дайындауға, бұқтыруға немесе булауға болады. Қалай болғанда да, біз болашақ ыдысты қыздырудан бастаймыз. Алғашқы адамдар найзағайдың соғуының арқасында өртті кездейсоқ тапты, содан кейін олар қыздырылған еттің әлдеқайда жақсы қорытылатынын анықтады және бұл адамзат даму тарихындағы үлкен қадам болды.
Бүгінгі күні, шамамен 1,5 миллион жыл өткеннен кейін, от пен ыстық көмір әлі күнге дейін тамақ дайындау үшін әлемдегі ең көп таралған энергия көзі болып табылады. Уақыт өте келе біздің ата-бабаларымыз от жағуды ғана емес, сонымен бірге оны «бағындыруды», пісіру уақытын өзгертуді және әртүрлі температурада тағам дайындауды үйренді.
Дегенмен, әлемнің көптеген бөліктеріндегі адамдарды от пен ыстық көмірді пайдалану қажеттілігінен босатқан тек жылу үшін электр қуатын табу және пайдалану болды. Электр плитасы алғаш рет 19 ғасырдың ортасында Құрама Штаттарда жасалды.
Индукциялық плиталар мен көп функциялы пісіру алаңдарының пайда болуы тағам дайындау өнерін жаңа деңгейге көтерді. Тарихтағы тағы бір маңызды қадам шамамен 4.000 жыл бұрын жердегі пісіру камерасы ретінде пештің ойлап табылуы болды: оның арқасында біздің ата-бабаларымыз толықтай жаңа тағамдарды дайындауды үйренді.
Ұзақ уақыт өткеннен кейін пеш, плита сияқты, от пен көмірге тәуелділігін тоқтатты. Бүгінгі күні олар – пештер – электр қуаты бар жерде заманауи ендірілген құрылғылар ретінде пайдаланылуы мүмкін және олар тіпті гриль және ауа айналымы функцияларына ие.
Тамақты бумен пісірудің жұмсақ әдісі ежелгі Қытайда белгілі болған. Тағам сұйықтықтан бөлек қос қабырғалы ыдыста бумен пісірілді.
Заманауи бумен пісіргіштер жұмсақ пісіру үшін ылғалды ауа мен құрғақ пеш қызуын пайдаланады.
Ас үй құрылғыларының тарихы уақытты, энергияны, материалдарды қысқартудың және тіпті қауіпті азайтудың бірі болып табылады. Сонымен қатар, ол жетілдірудің бейнелеу өнерінің үлгісі болып табылады.
Біздің үлкен рецепттер дерекқорында сіз әртүрлі пісіру әдістеріне арналған көптеген рецепттерді таба аласыз.