Ингредиенттерді баяу дайындаңыз, оларды пешке салыңыз, сәл күтіңіз – және сізде дәмді тағам дайын болады. Тұзды қабыршақтағы балық – балықты дайындаудың ең оңай әдістерінің бірі ол бірнеше негізгі ережелерді сақтасаңыз болғаны.
Тұмшапеште күшті қабыршақта балықты дайындау үшін, тұз бен жұмыртқаның ақуызында араластырылған жабында баяу пісіру керек. Тұзды жабын балықтың кебуіне жол бермейді, керемет хош иіс береді және тағамды ұсынғанда шағын шоуға жасауға мүмкіндік береді.
Дегенмен, тағамның ләззат алуының алдында белгілі бір дайындық мөлшері бар; сонымен қатар, дұрыс тұзды таңдау керек. Егер сіз сибасты, ақсеркені немесе көксерке дайындасаңыз, қамырдың қандай тұзбен араласқаны маңызды емес: ірі теңіз тұзы, тазартылған ас тұзы немесе кәдімгі тұз бәрі бір. Тұз түйіршіктері тым үлкен болмауы керек, тек мына ережені ұстаныңыз: тұз неғұрлым ұсақ болса, қыртысы қалыңырақ болады.
Бұл негізгі көрсеткіш. Егер кішкентай тесіктер пайда болса, бу шығады және мұқият жабылған балық кебеді – бұл ешкімге ұнамайды: кәсіпқойға да, әуесқойға да.
«Тұздың тым аз болғанынан гөрі, тым көп болғаны жақсы» деген ережені ұстанып, тұзды қамырдың консистенциясына ерекше назар аудару арқылы оңай құтылуға болады. Ол сәл жабысқақ болуы керек. Менің тәжірибемде, «ақ алтынды» жұмыртқаның ақуызымен араластырғанда жақсы жұмыс істейді – пісіру кезінде тұзды байланыстыру үшін – және аздап су.
Қамыр иленгеннен кейін оны пісіру табасына салады. Бақтақты, теңіз алабұғасын немесе теңіз ақтабанын кез келген ыңғайлы әдіспен тазалау, жуу және толтыру керек, бірақ оларды қабыршақсыз тұзға салуға болмайды: олар табиғи қорғаныссыз тұзды тым көп сіңіреді.
Балықтың үстіне және астына жаңа піскен шөптерді көп қойсаңыз, тағамның тұздылығы аз болады. Мысалы, ақжелкен, эстрагон, насыбайгүл немесе майоран, кориандр, тимьян, розмарин немесе шалфей балыққа дәм қосады – филені алып тастамас бұрын пісіргеннен кейін оларды қабығынан тазарту үшін тек сілку керек.
Әрине, тұз қабығын алдын ала пышақ сабымен ұрып ашуға болады: осылайша сіз міндетті түрде үстелде отырғандардың қошеметіне ие боласыз.
Және бұл керемет хош иісті балыққа аздап ерітілген сары май немесе зәйтүн майын қоссаңыз, одан да дәмді болады.
Біздің дерекқорымызда тұзды қабыршақта пісіруге арналған бірнеше арнайы таңдалған рецепттерді таба аласыз.