Молшылық елінде

Молшылық елінде
Сингапур – әртүрлі мәдениеттердің қайнайтын жері, оны оның қала пейзажынан, өмір салтынан және ең бастысы асханасынан көруге болады. Мейрамханалардың әртүрлілігі олардың сапасы сияқты ерекше.
Дэнни Ли резеңке етік пен бозарған қызыл алжапқыш киеді. Ол бағбанға ұқсайды, бірақ бұл әсер алдамшы. Дэнни Ли – Сингапурдың таңдаулы аспаздарының бірі; әрбір такси жүргізушісі Гейлангтағы өзінің дүңгіршегін, малайзиялық сипатқа ие қалалық аймақты, шағын ғимараттар мен неон шамдары бар азық-түлік дүкендерін біледі. Оның дүңгіршегінде пластик орындықтары бар ондаған керамикалық үстелдер бар; сыртынан қарағанда, «Sin Huat Eating House» аймақтағы барлық басқа дүңгіршектерге ұқсайды.
Дегенмен, оның балық тағамдары өз класында. Тұтас қызыл балықтан керемет сарымсақ иісі шығады, ал кішкентай теңіз айдаршалары ферменттелген қара бұршақтардың арасына шашылып, қуырылған асшаяндарға қара бұрыш қосылған. Ең көп сатылатын – «Crab Bee Hoon», пияз, зімбір және чили қосылған күріш кеспесінің үстіне еті көп алып краб қойылған. Оны жеу үшін күресу керек.
Аман қалған адам өзінен кейін соғыс алаңына ұқсас үстелден бақытты жеңімпаз ретінде тастап кетеді. Теңіз шаяны тағамы екі адамға 30–50 еуроға дейін тұрады – көшедегі дүңгіршектегі тамақ үшін бұл үлкен ақша. Дегенмен, Дэннидің «Теңіз шаяны» – бұл теңіз шаяны қайнаған қаладағы ең жақсысы, ал эпикурейліктер оның мейрамханасының алдында сап түзеп тұрады.
Көшеде тамақтансаңыз да, жақсы мейрамханада үстелге тапсырыс берсеңіз де, Сингапур «Молшылық елі» болып саналады. Соңғылары әлдеқайда көбейіп барады.
Екі жаңа «Марина Бэй Сэндс» және «Resort World Sentosa» казино курорттарында барлығы 90-ға жуық азық-түлік дүкендері ашылды, олардың көпшілігінің ішіне Джоэл Робучон, Гай Савой, Санти Сантамария, Вольфганг Пак және Джастин Квек сияқты халықаралық танымал аспаздар кіреді.
Теориялық тұрғыдан алғанда, сіз бес жұлдызды қонақүйлердің бірінде бірнеше күн өткізіп, әртүрлі аспаздық ләззаттардың дәмін татып, онда болған кезде бір раунд бакара ойнай аласыз. Дегенмен, бұл ұят болар еді, өйткені қала экзотикалық тәжірибелердің бірегей таңдауын ұсынады.
Кіші Үндістандағы Текка базарына баратын кез келген адам субконтиненттің толық аспаздық ассортиментін сезіне алады. Жаңа манго, үнді дәмдеуіштері, Шри-Ланкадан келген теңіз шаяндары және банан жапырағында жаңа пісірілген роти қосылған ащы карри ұсынатын дүңгіршектер бар.
Базар залы бірнеше жыл бұрын жөнделіп, кондиционерлермен жабдықталған. Сингапурдың басқа жерлеріндегідей гигиена деңгейі өте жақсы болды. Одан алыс емес жерде тіпті түнгі екіде де дүкен аралауға болады. Көпқабатты Мұстафа орталығы тәулік бойы жұмыс істейді және камералар, ас пісіретін қазандар мен чемодандарды, сондай-ақ азиялық тағамдардың үлкен таңдауын сатады.
Сингапурда қытайлар, үндістер және малайлықтар тұрады, олардың әрқайсысы өз қолтаңбасын әкелді, бірақ өршіл жас аспаздар да дәстүрлі тағамдарды заманауи техникамен және пісіру әдістерімен үйлестіруде. Бенджамин Сек – жаңа буынның жұлдыздарының бірі. Ол әдемі тарихи дүкен ғимаратында тамақ әзірлейді және анасы мен әжесінің дәмді дәмдеуіштері қосылған Перанакан рецептерін жаңғыртуда.
Перанакандар – Сингапурдағы ең бай дәстүрлері бар қауымдастық. Олар шамамен 200 жыл бұрын Малайзиядан келген, мұнда 15 ғасырда олар қытайлық еңбек мигранттары мен жергілікті әйелдер арасындағы некеден туылғандар. «True Blue» жаңа піскен чили пастасы мен тәтті соя соусы қосылған қуырылған баклажан жолақтарын немесе классикалық «Ayam Buah Keluak» – қара жаңғақ кремі соусында лимонграс, галгант және куркума қосылған қуырылған тауық кесектерін ұсынады.
Виллин Лоу сонымен қатар оның тағамдары ата-бабаларының хоккиен асханасынан шыққанын айтады. «Wild Rocket» мәзірінде басқа тағамдарды қоспағанда, песто және король асшаяндары қосылған жұқа кеспе лакса бар. Бұл тағам песто қосылған итальяндық макаронға ұқсайды, бірақ оның дәмі мүлдем басқаша. Сорпаның негізі жалбыз, бұрыш және кориандрды еске түсіретін хош иісі бар лакса жапырақтары болып табылады. Сондай-ақ тофудың қытырлақ қуырылған текшелері («жүз жылдық үйрек жұмыртқасының» кілегейлі сарысына берілетін дәмді тағам) және бұзау еті (индонезиялық ренданг сияқты дайындалған) дәмін татуға болады.
Ал жақын жерде сіз жылы кеште ұйықтар алдында стақан ішуге болатын орын бар – мейрамханаға тиесілі жайлы Wild Oats бар. Отаршыл сәулет өнерінің әдемі вилласының ауласында өсімдіктер мен өнер туындыларының арасына үстелдер мен орындықтар қойылған. Осы барда ұсынылатын «Сингапур слингі» қаладағы ең жақсы коктейльдердің бірі болып саналады.
Мәтін: Патриция Енгелхорн (Patricia Engelhorn)
Мекенжайлары
Fullerton
қонақүйлерібұрынғы пошта бөлімшесінде орналасқан сәнді қонақ үй, сіздің назарыңызға Сингапур өзеніне көрініс, 1 Фуллертон алаңы ұсынылады, Тел. +65-67 33 83 88, www.fullerton.com
The Club HotelЧайнатаун орталығындағы әдемі колониялық ғимараттағы сәнді қонақ үй, 28 Ann Siang Road, Тел. +65-68 08 21 88, www.theclub.com.sg/
Wanderlust Cooles Design, witzige Zimmer, schöne Lage in Little India, 2 Dickson Road, Singapur 209494, Tel. +65-63 96 33 22, www.wanderlusthote.com
Мейрамханалар
Sin Huat Eating House, 659/661 Geylang Rd., Lorong 35, Tel. +65-67 44 97 55
True Blue, 47/49 Armenian Street, Tel. +65-64 40 04 49, www.truebluecuisine.com/
Wild Rocket, 10 A Upper Wilkie Road, Tel. +65-63 39 94 48, www.wildrocket.com.sg/
Bar
Wild Oats, 11 Upper Wilkie Road, Tel. +65-63 36 54 13
Märkte
Tekka Market, Serangoon Road/Bukit Timah Road
Mustafa Centre, 145 Syed Alwi Road, Tel. +65-62 95 58 55, www.mustafa.com.sg/