Том кха гей

Том кха гей
Галанг және саңырауқұлақ қосылған бұл тауық сорпасы бүкіл Таиландта танымал. Ол Оңтүстік-Шығыс Азияның басқа елдерінде де танымал.
Батыста сорпалар тағамдардың жеке категориясы болып табылады. Таиландта бәрі басқаша. Бұл күнделікті диетаның маңызды бөлігі. Сорпа күннің немесе түннің кез келген уақытында кішкене бөліктерде жейді. Тай сорпаларының барлығы дерлік сорпамен дайындалады, оның атауы «бұлтты сұйықтық» дегенді білдіреді. Қарапайымдылық - бұл тағамдардың басты қасиеті. Сорпаға бірнеше ингредиенттер қосылады: саңырауқұлақтар, көкөністер, асшаяндар мен тауық еті, аздап жаңа зімбір, галангаль және сарымсақ, чили бұрышы, кориандр жапырақтары және жасыл пияз. Көкөніс пен тауық сорпалары майсыз дайындалады және құрамында өте аз тұз бар, сондықтан олар жеңіл және төмен калориялы.
Том кха гай - лимонграс пен зімбір қосылған қарапайым таза тауық сорпасы. Оны қоюлау үшін кокос сүті мен кокос кремі, дәмдеуіштер, саңырауқұлақтар және тауық етін қосады. Оның атауы «қайнатылған галангал» дегенді білдірсе де, бұл сорпа әдетте тауық етімен байланысты. Дегенмен, Тайландта олар Том Хады мидия, балық, саңырауқұлақтардың барлық түрлері мен шошқа етімен дайындайды. Біздің Том Ха Гай - нәзік кокос сүті мен ащы галангалдың таңғажайып үйлесімі. Тәтті және қышқыл дәмдер бір-бірін тамаша үйлестіреді.
Мәтін: Райнер Мейер
Ингредиенттер (4 порция):
Лимонграстың 2 сабағы (тек ішкі жапырақтары), 3 см аршылған балғын тамыры, тұқымсыз 1-2 қызыл бұрыш, 8-12 кафир лайм жапырақтары, 1 байлам кориандр (тамырлары бар), 800 мл азиялық тауық сорпасы (төменде қараңыз). ), 2 тауықтың төс еті, 1 ас қасық. л. өсімдік майы, 200 г саңырауқұлақтар (аршылған сабан саңырауқұлақтары, устрица саңырауқұлақтары немесе шампиньондар), 400 мл кокос сүті, 2-3 ас қасық. л. балық соусы, 2-3 ас қасық. л. лайм шырыны, 2 ас қасық. л. пальма қант
Азия тауық сорпасы: 1 литр тауық сорпасы, 1 ас қасық. л. майдалап туралған имбирь, 1 ас қасық. л. тамарин пастасы, 1 жұлдызды анис, 1 сарымсақ қалампыры, майдалап туралған, 2 лимонграстың сабағы (тек құрғақ сыртқы жапырақтары, майдалап туралған)
Дайындық:
- Азиялық тауық сорпасын жасау үшін сорпаға қалған барлық ингредиенттерді қосып, 30 минут бойы (800 мл дейін азайту үшін) баяу отта қалдырыңыз, содан кейін електен өткізіңіз.
- Лимонграс пен галангалдың ішкі жапырақтарын ұнтақтаңыз. Чили бұрыштарын сақиналарға кесіңіз. Қызмет көрсетер алдында кориандр жапырақтарын жұлып алып, тағамды безендіру үшін оларды бір жаққа қойыңыз. Кориандрдың тамырлары мен сабақтарын майдалап тураңыз. Барлығын азиялық тауық сорпасына кафир лайм жапырақтарымен бірге салып, 5-7 минут қайнатыңыз.
- . Тауықтың төс еттерін өте ыстық өсімдік майына әр жағынан 1 минут қуырыңыз. Тауық етін және саңырауқұлақтарды кішкене кесектерге кесіп, сорпаға қосыңыз. Кокос сүтіне құйыңыз. Балық соусын, лайм шырынын және қантты қосыңыз. 3-4 минут қайнатуға қалдырыңыз, содан кейін дәміне қарай қайтадан дәмдеңіз.
Кеңес:
- Таиландтан алынған кокос сүті бұл сорпа үшін жақсы жұмыс істейді.
- Қызмет көрсетер алдында ыдысқа жаңа кориандр жапырақтары немесе туралған жасыл пияз себіңіз.