Испандық және мексикалық шелпектердің атауы бірдей, бірақ олар мүлдем басқа тағамдар. Ингредиенттер, дайындау процесі және мақсаты әртүрлі.
Испандық шелпек - бұл екі жағынан қуырылған немесе пеште пісірілген картоп қосылған омлет. Ал мексикалық - арнайы жүгері ұнынан және судан жасалған, ыстық пеште немесе қуырғыш табада маймен немесе майсыз пісірілген жұқа дөңгелек шелпек. Мексикада жүгерінің көптеген сорттары болғандықтан, әдеттегі бозғылт сары шелпектермен қатар көкшіл-күлгін шелпек бар. Тортилланың екі түрінің «торт» немесе «кішкентай нан» дегенді білдіретін атаудан басқа ортақ ештеңесі жоқ.
Испандық шелпек жиі гарнир ретінде беріледі. Оған пияз, бұрыш, қызанақ, чили бұрышы және шөптер қосылады. Ал мексикалық шелпек - қарапайым да, күрделі де сансыз жеңіл тағамдардың негізі. Үстіне көкөністер, ірімшік, ет немесе балық қойыңыз, оны орап алыңыз, сонда сіз буррито аласыз. Оларға толтыруды орап, қуырыңыз немесе пісіріңіз: бұл тағам тостадас деп аталады.
Испандық шелпек
Ингредиенттер (4-6 порция үшін):
600 г балауыз картоп (бір күн бұрын қайнатыңыз және қабығын аршыңыз), орташа өлшемді 5 жұмыртқа, 50 г қаймақ, тұз, жаңа ұнтақталған бұрыш, табаны майлауға арналған сары май; сонымен қатар 1 пісірме табақ, Ø 30 см
Дайындық:
Картопты жұқа тілімдерге кесіңіз. Жұмыртқаны қаймақпен шайқаңыз.
Туралған картопты жұмыртқа мен қаймақпен бірге үлкен ыдысқа салып, жақсылап араластырыңыз. Тұз және бұрышпен дұрыс дәмдеңіз. Пісіру табағын сары маймен майлаңыз, оған картоп қоспасын құйыңыз және тегіс бетті қалыптастыру үшін басыңыз.
Тортильяны 25-30 минут бойы 140°C (Ылғалға қоса автоматты бу) немесе 160°C жоғарыдан/төменнен екінші сөреде қыздыру арқылы пісіріңіз. Тортилла суытыңыз. Ол сәл жылы болуы керек.