Үнді тағамдары тосын сыйларға толы. Түрлі экзотикалық дәмдеуіштер мен шөптер тілде әртүрлі дәмдердің «отшашуын» береді. Ең танымал мысал – карри, көкөністер, ет немесе балық қосылған бұқтырылған ет.
Германияда «карри» сөзі ең алдымен карри соусы бар шұжықтарды еске салады. Дегенмен, шұжық пен кетчупқа дәл сол отты жеміс хош иісін беретін карри ұнтағы – бұл карри шыққан ел Үндістанда ойлап табылған, мәнерлі дәмі бар дәмдеуіштер қоспасының аздаған көлеңкесі. Сонымен қатар, Оңтүстік Азияның осы алып еліндегі «карри» сөзі, ең алдымен, дәмдеуіштер қоспасын емес, тағамды білдіреді. Карри – көкөністер, ет немесе балық қосылған бұқтырылған және кілегейлі бұқтырылған тағамдар.
Әр үнді тағамының маңызды элементі болып табылатын дәмдеуіштердің сәйкес қоспасы масала деп аталады. Гарам масаланың әйгілі қоспасы («ыстық қоспа» деп аударылады) кориандр, зире, қалампыр, даршын, кардамон, мускат жаңғағы және қара бұрыштан тұрады. Басқа дәстүрлі үнді дәмдеуіштері бар, олар алдымен табада қуырылады, содан кейін ұнтақталған (көбінесе ерітіндіде): чили бұрышы, қыша тұқымдары, куркума, фенугрек және карри жапырақтары. Соңғысы иістерді араластыру үшін қолданылады. Бақытымызға орай, сіз азық-түлік дүкендерінде жұмсақтан өте ыстыққа дейінгі дайын аралас дәмдеуіштер мен карри пастасын таба аласыз: «Раджа», «Патак», «Сабита» и «Паско».
Карри дәмдеуіштері Үндістан халқының өздері сияқты әртүрлі. Сіз өзіңізге ұнайтын нәрсені қоссаңыз болады, ол дәмді болады. Мысалы, баклажан, қызыл пияз, қант бұршақ және батат қосылған сары бұрыш вегетариандық карриге жақсы үйлеседі. Көкөністерді кішкене кесектерге кесіп, оларды сары майға немесе жаңа зімбір мен қабықты бұрыш қосылған вок табада қуырған жөн. Содан кейін кокос сүтін және аздап карри пастасын қосыңыз (төрт адамға шамамен бір ас қасық). Лимонграстың сабағы балғындық пен қышқылдықты қосады, бірақ оны жеуге болмайды. Карриді 30 минут бойы баяу отта пісіру керек, осы уақыт ішінде үйіңіз аузыңыздан сілекей ағызатын хош иістерге толы болады. Пісіп жатқан кезде күрішті де қатар дайындауға болады. Тұздықты губка сияқты сіңіретін бір тостаған басмати күріші бұл дәмді тағамға тамаша қосымша болады.
Егер сіз дәмді тағамды алғыңыз келсе, картопты тауықтың төс етінің кішкене бөліктерімен алмастырып, классикалық үнді тауық карриінен ләззат ала аласыз. Дөрекі дәмді ұнататындар қой етімен карриін жақсы көреді: тұздық үшін кокос сүтінің орнына йогурт қолданылады. Басқа ингредиенттерге чили бұрышы, сарымсақ және лавр жапырағы қосылған қызанақ, қызыл бұрыш және пияз кіреді. Егер сіз теңіз карриін дайындасаңыз, мысалы, қызыл ақсерке филесімен немесе асшаяндарымен, онда көкөністерден кейін теңіз өнімдерін қосу керек. Балықты дайындау уақыты шамамен 15 минут, асшаяндар үшін – 5–7 минут. Жаңа кориандр – үнді ақжелкені – әр карри тағамына гарнир ретінде жарамды.