Бұрын балық бұзылып кетпес үшін оны бірнеше күн құмға көміп тастаған. Бүгін бізде бұл үшін тоңазытқыштар бар.
Көбінесе жаңа тағамдар кейде немесе қажеттілік ретінде пайда болады. Әйтпесе, жаңа ауланған, тазартылған, тұздалған балықты бірнеше күн жерге немесе құмға сақтау кімнің ойына келген? Бұл әдіс жүздеген жылдар бұрын Скандинавияда ойлап табылған және «қабірден алынған ақсерке» (шведше «gravad lax» және норвегиялықша «гравлакс») деп аталды. «Граавилохи» атауы осыдан шыққан. Топырақтың немесе құмның қысымымен ақсерке және тұздық тұз бен қанттан су сығып алынады. Сонымен қатар кептіру және ашыту орын алады, сондықтан балық ұзағырақ сақталады. Сондықтан, тәжірибелі балықты ауа өткізбейтін пленкада немесе үлкен мұздатқыш қапшықта сақтау және оны салмағын азайту маңызды, мысалы, тоңазытқыштағы банкаларда.
Негізінде, балықты ұзағырақ ұстау үшін тұз бен қант жеткілікті: шөптер тек дәм қосу үшін қолданылады. Кәдімгі дәмдеуіштерден басқа – аскөк, майоран және ақжелкен – лимон бальзамы, лавр жапырағы, кориандр және майоран қосуға болады. Дөрекі ұнтақталған қара бұрыш қосылған дәмдеуіштерді қыша тұқымын, хош иісті бұрыш, арша жидектерін, кардамон, кориандр және аскөк тұқымдарын қосу арқылы өзгертуге болады. Ақсерке кеуіп қалмас үшін оны тұзданғаннан кейін және дәмдеуіштер мен шөптер жойылған кезде оны зәйтүн майымен сүртуге болады.