Уолдорф салаты

Уолдорф салаты
Джон Джекоб Астор 16 жасында Гейдельберг маңындағы туған қаласы Вальдорфты тастап кетті: қасапшы әкесі екі некеден туған барлық балаларын тамақтандыруға ақшасы жетпеді. Джон Джекоб Лондонда ағаш үрмелі аспаптар мен пианино жасайтын ағасы Георг Питерге жұмыс істей бастады. Жинаған ақшасына Америкаға көшіп кетті. Ол 1784 жылы 24 наурызда Нью-Йоркке келді, онда оның ағасы Генрих қасапшы болып жұмыс істеп жүрген еді.
Джон Джекоб Лондонда алған тәжірибесін пайдаланып, Нью-Йоркте Лондондағы ағасы жасаған музыкалық аспаптарды сататын бизнес ұйымдастырды. Бұл жас иммигрантқа күнкөріс нәпақасын қамтамасыз етті. 1785 жылы ол тері саудасына кірісті, бұл өте табысты іс болды. Тапқан ақшасына Джон Манхэттенде жер мен жылжымайтын мүлік сатып алып, оны жалға берді. Бизнеске оның қабілеті бар болды және мұны ол жақсы орындады. Ол 1848 жылы 74 жасында қайтыс болғанда, ол 20 миллион долларға бағаланған байлығымен Америкадағы ең бай адам болды.
Әрбір Монополия ойыншысы білетіндей, оның шөбересі Уильям Уолдорф Астор (АҚШ-та бір «l» әрпі жоғалған) жалдамалы жылжымайтын мүлікке қарағанда қонақүйлерден көбірек ақша табуға болатынын білетін. 1893 жылы ол Бесінші авеню мен 33 көшенің қиылысында 13 қабатты «Уолдорф» қонақ үйін ашты. 1897 жылы оның немере ағасы Джон Джекоб Астор IV жақын жерде төрт қабат жоғары «Астория» қонақ үйін ашты. Сол кезде бірлескен «Уолдорф-Астория» қонақ үйі әлемдегі ең үлкен, ең биік және ең жақсы қонақүй болды.
1894 жылы швейцариялық Оскар Чирки «Уолдорф» қонақ үйіне аспаз болып жұмысқа алынды. Бұрын Чирки кемеде жүк тасушы, даяшы және басқарушы болып жұмыс істеді, содан кейін Нью-Йорктегі сол кездегі ең күрделі «Delmonico’s» мейрамханасында жұмыс істеді. Өсекшілер Чиркидің жұмыртқадан күрделі ештеңе пісіре алмайтынын айтатын. Чиркидің өзі өзін аспаз емес, бас даяшы деп атады – «Уолдорф» салатын дәл осы кісі ойлап тапқан деп санайды, ол туралы 1896 жылы шыққан «Оскардың Уолдорф қонақ үйі аспаздық кітабының 2-томында» табуға болады.
Салат рецепті шын мәнінде өте қарапайым. Балдыркөк пен қышқыл алма қабығы аршылып, майдалап туралған. Олар майонезбен дәмделеді және жаңғақпен бірге беріледі – солай салат дайын болады. Оскар Чиркидің туындысын Гранд қонақ үйінің көрермендері ынтамен қабылдады және қазір классикалық кешкі ас салаттарының бірі болып саналады.
Келесі 100 жыл ішінде салаттың әртүрлі нұсқалары ойлап табылды: құс еті және пісірілген ветчина, жүзім мен мейіз, балдыркөк сабақтары, туралған фундук, йогурт, құлпынай, пармезан ірімшігі және ақ трюфель майы немесе пюре.
Оскар Чирки өте ізденімпаз адам болды. Ол көптеген үлкен банкеттерді және президенттер мен корольдерге кешкі ас ұйымдастырды. Алайда, оны «Уолдорф-Астория» қонақүйінің меңгерушісі қызметіне ұсынғанда, ол сыпайы түрде бас тартты: ол бұрынғы қалпында қалғысы келді, сонымен қатар оның жалақысы сол кезде тіпті Нью-Йорк үшін де жоғары болды.
1928 жылы Бесінші авенюдегі «Уолдорф-Астория» 20 миллион долларға сатылды, ал иммигранттың ұлы Джон Джекоб Астор ғимарат пен жерді 1827 жылы 20.000 долларға сатып алған еді. Бүгінде бұл жерде «Эмпайр-стейт-билдинг» орналасқан. 1931 жылы Парк авенюде ашылған «Уолдорф-Астория» жаңа қонақ үйінде «Оскар» бистросы Уолдорф салатының талантты өнертапқышын еске түсіреді.